10 września 2015

Bakłażany faszerowane bezmięsne


Bakłażany można przygotować bez mięsa, a i tak będą sycące i pyszne. Przepis powstał na bazie tego, co znalazłam w lodówce, a jak wiadomo takie improwizacje są najlepsze i trzeba je jak najszybciej spisać, bo inaczej przepis ulatuje z głowy. Bakłażan, ryż, pieczarki, pomidory, przyprawy i sos pomidorowy. Proste, ale jakie pyszne!


Bakłażany faszerowane bezmięsne

2 bakłażany
5-6 pieczarek
szklanka brązowego ryżu
puszka pomidorów
1 łyżka ziół prowansalskich
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 pomidory
sól
pieprz
2-3 łyżki świeżej mięty lub pietruszki

Przekrawamy na pół bakłażany, posypujemy je solą, odstawiamy na pół godziny. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Opłukujemy w wodzie bakłażany z soli, osuszamy je i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przekrojoną częścią do dołu. Podpiekamy przez 20-30 minut. Wyjmujemy bakłażany, studzimy. Wyjmujemy łyżeczką miąższ, zostawiając ścianki grube na ok. 1,5 cm.
Siekamy drobno cebulę, myjemy pieczarki i kroimy w kostkę, w kostkę kroimy też miąższ bakłażanów. Wszystkie składniki podsmażamy na oliwie, przyprawiamy solą, oliwą i ziołami prowansalskimi. Odkładamy na bok. Kroimy w kostkę pomidory i siekamy drobno pietruszkę lub miętę. Gotujemy ryż na półmiękko, jeszcze dojdzie w piekarniku. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. W dużej misce mieszamy ryż, podsmażone składniki, pomidory i pietruszkę lub miętę. Nakładamy farsz do łódeczek z bakłażanów. W osobnym naczyniu miksujemy pomidory, przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy rozgnieciony czosnek. Układamy bakłażany w żaroodpornym naczyniu, zalewamy sosem. Podpiekamy przez 30-45 minut w gorącym piekarniku (180 stopni Celsjusza). Można na kilka minut przed wyjęciem bakłażanów z piekarnika posypać je tartym serem, oczywiście, jeśli ktoś lubi.


2 komentarze:

Drukuj przepis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...