Ciasto mocno kawowe

Truskawkowe tarteletki z budyniem


Mniam. To przepis dla łasuchów - kochających truskawki, kruche ciasto i budyń. Robi się je w kilka minut. I zjada równie szybko.


Wykorzystałam przepis na ciasto kruche, które już miałam na blogu - przepis tutaj.
W małym rondelku zrobiłam budyń śmietankowy z pół litra mleka według przepisu na torebce.
Ciasto podzieliłam na 6 kawałków, rozwałkowałam je i wykleiłam nimi foremki na tarteletki, piekłam przez 15 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Ostudziłam, wyjęłam z foremek. Na każdą tarteletkę nałożyłam dwie łyżki budyniu, udekorowałam świeżymi truskawkami.

P.S. Dla tych, którzy liczą kalorie: mąkę pszenną można zastąpić mąką graham, a cukier ksylitolem, czyli cukrem brzozowym. Też będzie smacznie.

Komentarze