Ciasto mocno kawowe

Sernik pistacjowy z wodą różaną


Wiosenne klimaty mnie nie opuszczają. Sernikowi pachnącemu różą bliżej do lata, a w połączeniu z pistacjami przypomina, przynajmniej zapachem baklawę - cudownie słodki deser z Bliskiego Wschodu. Tak sobie myślę, że gdyby niektórzy zamiast bieganiem z karabinami zajęli się sadzeniem pistacji i przygotowywaniem wody różanej to ten świat byłby dużo lepszy, także dla nich. A cudowne bliskowschodnie desery i inne tradycyjne dania ze świata arabskiego powinny ludzkość łączyć a nie dzielić. Typowe połączenie dla tamtych rejonów świata - pistacje i woda różana sprawdzają się też w wersji serowej.



Ten delikatny sernik jest bez spodu, dlatego lepiej niż w metalowej blaszce piec go w formie silikonowej, albo w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, tak żeby ser nie przeszedł posmakiem blachy.
Kupiłam specjalnie wodę różaną (ok. 10 zł za butelkę) i zastanawiałam się do czego jeszcze można ją wykorzystać. Okazuje się, że można nią aromatyzować lody, dodawać po parę kropel do herbaty.

Sernik pistacjowy z wodą różaną

1 kg sera na sernik (użyłam gotowego w wiaderku)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 gramów cukru pudru
4 jajka
3 łyżki wody różanej
5 łyżek zmielonych pistacji niesolonych (oczywiście bez skorupek)
2 łyżki płatków migdałowych

Krem do dekoracji
1 opakowanie serka mascarpone (ok. 200 gramów)
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka wody różanej
100 gramów niesolonych pistacji

Ser, cukier, wodę różaną miksujemy w misce. Dodajemy po jednym jajku, wsypujemy 4 łyżki mielonych pistacji, mąkę ziemniaczaną i miksujemy na wolniejszych obrotach. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy na dno płatki migdałowe. Wlewamy masę serową. Pieczemy sernik w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez ok. godzinę. Zostawiamy w piekarniku do całkowitego ostudzenia. Przygotowujemy krem na wierzch sernika: miksujemy mascarpone z łyżką cukru pudru, 1 łyżką mielonych pistacji i wody różanej. Rozsmarowujemy serek na serniku, posypujemy kruszonymi pistacjami. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin







Komentarze

  1. Sernik musiał być niezwykle aromatyczny :)
    Robiłam kiedyś lody truskawkowo-różane - były wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz