Ciasto mocno kawowe

Maślane ciasteczka homemade



Maślane ciasteczka były pretekstem, by wreszcie użyć kupiony na wyprzedażach stempelek z napisem "100 %  Homemade Quality". Ten bretoński przepis jest bardzo prosty, a ciasteczka wychodzą smakowite i delikatne.

Człowiek uczy się na błędach - pierwsza partia ciastek miała stempelek ledwo, ledwo odbity, drugą musiałam wycinać ponownie, bo tak mocno odbijałam stempelek, że nie dało się go odkleić od ciasta bez niszczenia wyciętego kółeczka. Trzecia partia wyszła idealna.

Maślane ciasteczka home made
250 gramów mąki
1 kostka masła (200 g)
2 żółtka
190 gramów cukru
1/2 łyżeczki soli
Ucieramy masło na puszystą masę, dodajemy cukier i sól, żółtka,  a na kiec mąkę. Zagniatamy ciasto i wkładamy je na 1/2 godziny do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Rozwałkowujemy ciasto, wycinamy kółka, odbijamy stempelkiem napis, układamy na blasze i pieczemy ok. 12-15 minut. Ciastka po upieczeniu są bardzo miękkie, dlatego musimy chwilę poczekać zanim zdejmiemy je z blachy. Studzimy na kratce.


Komentarze

Prześlij komentarz