Ciasto mocno kawowe

Kurczak z fenkułem i jabłkami


Pachnący koprem włoskim (fenkułem) złoty kurczak zaskoczył nas nowym smakiem. Ten inspirujący przepis znalazłam w książce Annabel Langbein "Kuchnia w stylu wolnym". Nowozelandzka autorka książek kulinarnych zachęca do niespiesznego gotowania bez napinki, stresu i obawy, czy wyjdzie, czy nie wyjdzie. Wychodzi zawsze: smacznie, zdrowo i bez nadmiernego nakładu sił. W sam raz dla rodziny i przyjaciół, bo przy stole Annabel starczy miejsca dla wszystkich. To jedna z najsympatyczniejszych i najbardziej naturalnych autorek kulinarnych, której programy poświęcone gotowaniu ogląda się z olbrzymią przyjemnością.



Z nieukrywaną przyjemnością przeczytałam jej "Kuchnię w stylu wolnym". Znalazłam mnóstwo pomysłów na proste i efektowne dania, które można zabrać na piknik lub po prostu zjeść na dworze, gdy już zrobi się ciepło. W książce, prócz pięknych zdjęć nowozelandzkich krajobrazów z Annabel i jej daniami na pierwszym planie, znajdziecie łatwe przepisy na efektowne wypieki, sezonowe sałatki i przystawki, dania wegetariańskie, cudowne marynaty, ostre curry, wspaniałe pieczenie, dania z ryb, przepyszne desery czekoladowe, owocowe i na lekkie owocowe koktajle, w sam raz by orzeźwić się w upalne popołudnie. Już nie mogę się doczekać cieplejszych dni, by wypróbować te przepisy.


Kurczak pieczony z fenkułem, cebulą i jabłkami
1 -2 kurczaki
1 łyżka mielonych nasion kopru włoskiego
sól i mielony czarny pieprz
2 czerwone cebule
2 jabłka
1 bulwa fenkułu
4-5 liści laurowych
2 szklanki białego wina
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Nacieramy kurczaki zmielonymi nasionami kopru włoskiego, solimy i doprawiamy pieprzem. Cebulę i fenkuł kroimy w piórka. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne kroimy w cienkie półplasterki. Na dno naczynia żaroodpornego układamy jabłka, cebulę i fenkuł, liście laurowe, zalewamy winem, układamy na wierzchu kurczaki. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 200 stopni, a potem 20-30 w temperaturze 180 stopni.

Kurczaka możemy podać z polentą z parmezanem.


Polenta z parmezanem
4 i 1/2 szklani wody
1 i 1/2 kaszki kukurydzianej
2 łyżeczki soli
1/4 szklanki parmezanu
 Do wrzącej wody wsypujemy kaszę, mieszamy, gotujemy aż zgęstnieje, przykrywamy i gotujemy jeszcze 3 minuty. Solimy i dodajemy parmezan. Możemy podawać od razu. możemy jeszcze zapiec w żaroodpornym, nasmarowanym masłem naczyniu. Zajmie to ok. 15 minut w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku.

Komentarze

Prześlij komentarz