11 października 2014

Zupa dyniowa z soczewicą

Czas na dynie mili Państwo. Na moim balkonie czekają sobie olbrzymia hokkaido i zwykła polska, a kolejna polska będzie w poniedziałek do odbioru. Jeszcze jedna dynia skrojona w kostkę zajęła całą szufladę zamrażarki. Moje dynie wyrosły na polach w podwrocławskiej Łozinie, gdzie hoduje je pani Kazimiera Hawryliszyn. Piękne te dynie - pomarańczowe, soczyste, zwarte. Robię z nich mnóstwo różnych pysznych dań - zup, ciast, dodaję do gulaszu, do makaronów. Dynia to moje ulubione warzywo, ale chyba to nie jest dziwne, skoro dynię mam w nazwisku :).
Zupa dyniowa z soczewicą to kolejna wariacja na temat "dyniówki". Czerwona soczewica i pomarańczowa dynia pasują do siebie nie tylko smakowo, ale także kolorystycznie. W fotografowaniu miseczki z zupą pomagał mi kot, a może przeszkadzał :)

Zupa dyniowa z soczewicą
ok. 800 gramów dyni pokrojonej w kostkę
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
1 szklanka czerwonej soczewicy
sól, pieprz
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżka oliwy 
ok. 3 szklanek wody

Obieramy warzywa, zalewamy wodą, gotujemy z nich bulion. Dodajemy dynię, gotujemy przez ok. 20 minut. Wyjmujemy cebulę. Pozostałe warzywa miksujemy. Przyprawiamy solą, pieprzem, curry i ziołami prowansalskimi. Wsypujemy soczewicę, gotujemy zupę na małym ogniu aż soczewica zmięknie. Skrapiamy oliwą.

Może zainteresuje Cię:

Zupa dyniowa z czosnkiem
Zupa dyniowa na serku topionym


3 komentarze:

  1. robiłam ostatnio bardzo podobną! ;) zapraszam również do mnie na bloga ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Duet: dynia i soczewica to moje ubiegłoroczne odkrycie :) Świetnie się uzupełniają :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...