- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Czas na dynie mili Państwo. Na moim balkonie czekają sobie olbrzymia hokkaido i zwykła polska, a kolejna polska będzie w poniedziałek do odbioru. Jeszcze jedna dynia skrojona w kostkę zajęła całą szufladę zamrażarki. Moje dynie wyrosły na polach w podwrocławskiej Łozinie, gdzie hoduje je pani Kazimiera Hawryliszyn. Piękne te dynie - pomarańczowe, soczyste, zwarte. Robię z nich mnóstwo różnych pysznych dań - zup, ciast, dodaję do gulaszu, do makaronów. Dynia to moje ulubione warzywo, ale chyba to nie jest dziwne, skoro dynię mam w nazwisku :).
Zupa dyniowa z soczewicą to kolejna wariacja na temat "dyniówki". Czerwona soczewica i pomarańczowa dynia pasują do siebie nie tylko smakowo, ale także kolorystycznie. W fotografowaniu miseczki z zupą pomagał mi kot, a może przeszkadzał :)
Zupa dyniowa na serku topionym
Zupa dyniowa z soczewicą to kolejna wariacja na temat "dyniówki". Czerwona soczewica i pomarańczowa dynia pasują do siebie nie tylko smakowo, ale także kolorystycznie. W fotografowaniu miseczki z zupą pomagał mi kot, a może przeszkadzał :)
Zupa dyniowa z soczewicą
ok. 800 gramów dyni pokrojonej w kostkę
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
1 szklanka czerwonej soczewicy
sól, pieprz
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżka oliwy
ok. 3 szklanek wody
Obieramy warzywa, zalewamy wodą, gotujemy z nich bulion. Dodajemy dynię, gotujemy przez ok. 20 minut. Wyjmujemy cebulę. Pozostałe warzywa miksujemy. Przyprawiamy solą, pieprzem, curry i ziołami prowansalskimi. Wsypujemy soczewicę, gotujemy zupę na małym ogniu aż soczewica zmięknie. Skrapiamy oliwą.
Może zainteresuje Cię:
Zupa dyniowa z czosnkiemZupa dyniowa na serku topionym
Komentarze
robiłam ostatnio bardzo podobną! ;) zapraszam również do mnie na bloga ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za zaproszenie. Zajrzę zaraz :)
UsuńDuet: dynia i soczewica to moje ubiegłoroczne odkrycie :) Świetnie się uzupełniają :)
OdpowiedzUsuń