Ciasto mocno kawowe

Patisony w occie (sałatka)


Przerabiam dobra, które wyrosły mi na grządkach. Wspaniałe patisony aż proszą się, by zamknąć je do słoików i zachować choć trochę i słonecznego charakteru na zimę.
Nie mam malutkich patisonków, zbieranych już na koniec wegetacji, ale średniej wielkości warzywa. Nigdzie nie znalazłam przepisu na patisony w plasterkach w occie, więc postanowiłam poeksperymentować. Sałatka wyszła ostra, w sam raz jako imprezowa przekąska.


Patisony w occie (sałatka na 4 słoiki po 25 ml)
2-3 nieduże patisony
2 małe cebule
2 marchewki
pieprz w ziarnach
ziele angielskie
1 łyżka białej gorczycy
kilka ząbków czosnku
kilka listków laurowych
1 szklanka octu spirytusowego
5 szklanek wody
5 łyżek cukru
3 łyżki soli
Myjemy warzywa, marchewkę, czosnek i cebulę obieramy. Patisony kroimy na ćwiartki, a potem na plasterki. Cebulę kroimy w krążki, marchewkę na plasterki.
Wyparzamy słoiki wrzącą wodą, osuszamy. Na dno każdego słoika układamy kilka plasterków marchewki i cebuli, ząbek czosnku. Dodajemy przyprawy - po kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy oraz po listku laurowym. Wkładamy do słoików plasterki patisonów.
W garnku przygotowujemy zalewę: zagotowujemy ocet z wodą, cukrem i solą. Gorącym płynem zalewamy słoiki z warzywami. Wycierami dokładnie z wody brzegi słoików i zakrętki. Zakręcamy słoiki i przygotowujemy się do pasteryzowania. W dużym garnku układamy na dnie ściereczkę, zalewamy wodą i ustawiamy zakręcone słoiki (w wodzie do połowy wysokości). Od momentu zagotowania trzymamy słoiki w gotującej się wodzie przez ok. 15 minut. Wyjmujemy, dokręcamy, układamy na ściereczce do góry dnem do ostygnięcia.


Komentarze