Ciasto mocno kawowe

Babka drożdżowa i babka białkowa


Uzupełniają się doskonale, smakują wyśmienicie i pięknie wyglądają na wielkanocnym stole. Drożdżowa z żółtek i makowa z białek. Drożdżowa jest puszysta, pachnąca i króluje wśród ciast, makowa, choć troszkę skromniejsza ma swoich wielbicieli.

Baba drożdżowa klasyczna

50 gramów świeżych drożdży
3,5 szklanki mąki tortowej
0,5 szklanki cukru
1 szklanka mleka
125 gramów masła
6 żółtek
1 jajko
skórka otarta z połowy cytryny
150 gramów rodzynek
lukier:
1 szklanka cukru pudru
sok z 1 cytryny
1-2 łyżki wrzątku
Robimy rozczyn: kruszymy drożdże, rozcieramy z łyżeczką cukru, z łyżką mąki i 2-3 łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy, by podrósł.
Rozpuścić w rondelku masło i ostudzić. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka i jedno całe jajko utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn. Dodać jajka z cukrem, sól, skórkę z cytryny, ciepłe mleko i stopione masło. Wymieszać i wyrabiać aż zacznie odchodzić od ręki, choć ja wyrabiam w maszynie do chleba, bo siłę w rękach mam nikłą. Dodać rodzynki.
Wyrobione ciasto dostawić do urośnięcia. Kiedy urośnie przełożyć do formy na babkę i znów pozwolić mu rosnąć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza około 35-40 minut. Ciepłą babkę polukrować lukrem zrobionym  z podanych wyżej składników. Posypać skórką pomarańczową.

Babka makowa z białek


6 białek
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka maku
1 kostka masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Topimy masło w rondelku, studzimy. Ubijamy białka z połową cukru. W misce mieszamy mąkę, pozostały cukier, mak i proszek do pieczenia. Dodajemy roztopione masło. Delikatnie porcjami dodajemy białka, mieszamy. Przekładamy ciasto do formy na babkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok 30 min.


Komentarze