6 czerwca 2013

Szparagi: szparagowiec z orzechami




Sezon szparagowy dobiega końca, więc na pożegnanie zrobiłam piknikowe ciasto na wynos. Szybkie i ładne. Ma mnóstwo pyszności w środku - szparagi, orzechy, suszone pomidory, zioła i smakuje dość zaskakująco, bo słodko.


Szparagowiec z orzechami

1 pęczek szparagów (białe lub zielone do wyboru)
5 łyżek posiekanych orzechów włoskich
7-8 suszonych pomidorów
garść czarnych oliwek
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
świeży rozmaryn
250 gramów mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 ml mleka
100 ml oliwy
3 duże jajka
70 gramów tartej mozzarelli


Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Odcinamy zdrewniałe końcówki szparagów, obieramy delikatnie  i wrzucamy je na osolony wrzątek na 3-4 minuty. Wyjmujemy i przelewamy zimną wodą.
Keksówkę (dł. 25 cm x szer. 11 cm x wys. 8 cm) smarujemy oliwą i wykładamy papierem do pieczenia.
W misce mieszamy mleko, oliwę i jajka. W innej misce mieszamy mąkę, sodę, połowę startego sera, sól i pieprz. Siekamy rozmaryn, orzechy, czosnek przepuszczamy przez praskę - dodajemy to wszystko do mąki. Wrzucamy także suszone pomidory z zalewy i oliwki. Wszystko razem mieszamy, dolewamy mieszaninę jajek, mleka i oliwy. Znów mieszamy, by składniki się połączyły.
Na dno foremki wlewamy połowę ciasta, układamy połowę szparagów, zalewamy  resztą ciasta, znów układamy szparagi, posypujemy serem. Pieczemy przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wyjmujemy z formy, gdy trochę ostygnie.


4 komentarze:

  1. Genialny sposób na szparagi! :) Uwielbiam takie wytrawne wypieki. Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Łał, wygląda niesamowicie :) Zapisuję przepis, może jeszcze zdążę :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...