9 marca 2013

Curry z kurczaka


A może właściwiej byłoby powiedzieć kurczak w curry, bo podaje się go w sosie z dodatkiem tej przyprawy. To danie wydawało mi się kiedyś bardzo niedostępne, bardzo egzotyczne i bardzo wyszukane. Pochodzi z Indii, przetworzyli je Brytyjczycy i w tej zwykłej wersji funkcjonuje całkiem udanie w ich kuchni narodowej. To pomysł na szybki obiad, pod warunkiem, że mamy puszkę mleka kokosowego pod ręką.
Robię to danie na oko, pilnując by były wszystkie składniki, ale nie trzymam się ściśle proporcji.

Curry z kurczaka
2 duże piersi z kurczaka
2 strączki czerwonego lub zielonego chili, jeśli dodamy żółte chili też będzie dobrze
kawałek świeżego imbiru
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
curry
puszka mleka kokosowego (duża - 400 ml)
sól i pieprz
szczypior
świeża mięta

Myję w zimnej wodzie piesi z kurczaka, osuszam je i kroję w drobną kostkę, tak na kąsek.
Drobno siekam cebulę i chili (jeśli uważacie, że wasze chili jest za ostre usuńcie z niego pestki), czosnek wyciskam przez praskę. Ścieram na tarce do parmezanu imbir (około 2-3 łyżek). Cebulę, chili, czosnek i imbir podsmażam na oliwie. Kiedy cebula i chili zmiękną dodaję 2-3 łyżeczki curry w proszku i dalej podsmażam. Dodaję pokrojonego kurczaka i smażę, przyprawiam solą i pieprzem. Gdy kurczak już nie jest surowy zalewam całość mlekiem kokosowym. (Pamiętajcie, by wstrząsnąć puszką przed jej otwarciem). Duszę wszystko w mleku kokosowym przez około 1/2 godzimy. Całość posypuję drobno pokrojonym szczypiorkiem i miętą. Podaję z ugotowanym ryżem, najlepiej basmati.

Nie wiem, czy tak wygląda oryginalne curry z kurczka, ale zapewniam, że smakuje świetnie.

2 komentarze:

  1. o tak dla mnie z początku też było egzotycznie, jednak po wyprobowaniu stwierdzam, ze to danie łatwe i przyjemne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda aż chce się robić :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...