4 grudnia 2012

Paszteciki świąteczne do barszczu


Nie muszą być z ciasta francuskiego, nie muszą mieć nudnych kształtów roladek, czy kopert. Moje przypominają rybki, bo przecież to ryby królują na świątecznym stole. Ciasto inspirowane jest gruzińskim ciastem na chaczapuri a farsz proponuję w trzech wersjach: z samymi grzybami, z kapustą i grzybami i z serem fetą (to dla dziecka mojego, które nie przyjmuje kapusty ani grzybów pod żadną postacią, nawet gołąbki obiera z liści).

Paszteciki świąteczne do barszczu
(z podanej ilości składników wychodzi ok. 10 rybek, do wycinania używam dużej filiżanki o średnicy 13 cm)

Propozycje farszów (ilość każdego  farszu zawsze na 10 rybek)

Farsz grzybowy
ok. 300 gramów pieczarek
4-5 grzybów leśnych suszonych
cebula
sól, pieprz do smaku
Grzyby suszone zalewamy wrzątkiem, gdy zmiękną odcedzamy i kroimy drobno. Pieczarki i cebulę  drobno siekamy. Cebulę podsmażamy na maśle, gdy zmięknie dodajemy grzyby, przyprawiamy.

Farsz z kapusty i grzybów
ok. 300 gramów kapusty kiszonej
20 gramów suszonych grzybów lub wedle uznania
cebula
sól, pieprz
Kapustę odsączamy z soku, kroimy drobno, gotujemy aż zmięknie. Grzyby zalewamy wrzątkiem, gdy zmiękną odsączamy. Mielimy raz w maszynce do mielenia mięsa kapustę i grzyby Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną i podsmażoną na złoto cebulę. Całość mieszamy.

Farsz z fety z rozmarynem
ok. 300 gramów fety
świeży rozmaryn
pieprz
żółto
W miseczce rozgniatamy widelcem fetę, doprawiamy rozmarynem i pieprzem (soli nie trzeba, bo feta sama w sobie jest słona), mieszamy z żółtkiem na masę.


Ciasto
300 gramów mąki
100 gramów masła
1/2 szklanki gęstego jogurtu, najlepiej greckiego
10 gramów świeżych drożdży
sól
rozbełtane jajko lub żółtko z odrobiną mleka do posmarowania rybek
pieprz w ziarenkach na oczka

Jogurt i drożdże powinny mieć temperaturę pokojową. Do jogurtu kruszymy drożdże, mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło, wlewamy jogurt z drożdżami, solimy. Zagniatamy elastyczne ciasto. Można oczywiście zagniatać je na stolnicy, ale mi jest wygodniej w misce.
Ciasto rozwałkowujemy na ok 4 milimetry, wycinamy kółka filiżanką (do wycinania używam dużej filiżanki o średnicy 13 cm), na środek kółka kładziemy farsz (mniej więcej 3-4 łyżeczki, ale w zależności od tego jak bardzo jest elastyczne ciasto można dać ciut więcej), sklejamy jak typowe pierogi. Końcówki pierogów wyciągamy w palcach - będą z nich rybi pyszczek i płetwa ogonowa. Nacinamy ostrym nożem i formujemy pyszczek, składamy na krzyż końcówki przy ogonie, z pieprzu robimy oczka. Przed pieczeniem rybki smarujemy pędzelkiem rozbełtanym jajkiem. Pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.








2 komentarze:

  1. o, świetny pomysł! Szukałam właśnie podobnego przepisu, a Twój jest idealny, dopisuję do świątecznych must have :) i obserwuję! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam paszteciki, są na mojej liście świątecznych wyrobów co roku:)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...