Ciasto mocno kawowe

Kabaczek faszerowany na sposób bliskowschodni


Przyprawy i jeszcze raz przyprawy decydują o smaku tego kabaczka. Do tej potrawy trzeba go wydrążyć dość nietypowo, bo od góry, odcinając tylko czapeczkę. Nie jest to łatwe, bo można w trakcie tej czynności  uszkodzić ściankę warzywa. Świetnie w tym przypadku sprawdza się sposób opisany przez Karolinę - zmysływkuchni twórczo wykorzystały łyżeczkę do melonów. Po raz pierwszy w życiu udało mi się wydążyć kabaczka szybko i sprawnie bez wykrzywiania łyżek i wściekania się pod nosem.
W oryginalnym przepisie kabaczek faszeruje się surowym ryżem, ale nie polecam tego sposobu, lepiej ryż najpierw obgotować - będziemy mieć pewność, że nie będzie za twardy. Przepis pochodzi z "Języka baklawy", ale został przeze mnie zmodyfikowany.

Kabaczek faszerowany(porcja na dwa duże kabaczki)
2 duże kabaczki
na farsz:
1/2 szklanki ryżu
200 gramów mielonej wołowiny
2 łyżki suszonej mięty
1 łyżeczka pieprzu mielonego
1 łyżeczka płaska cynamonu
1 łyżeczka soli
na sos
1 szklanka bulionu wołowego
5 łyżek oliwy
2 puszki pomidorów bez skórki
3-4 ząbki czosnku
Ryż gotujemy w nieosolonej wodzie (a to dlatego, że później będziemy go przyprawiać), do momentu kiedy będzie już trochę obgotowany. Nie może być za miękki, bo w kabaczku zmieni się w papkę.
Obieramy kabaczki ze skórki, odkrawamy im czapeczki, wydrążamy warzywa sprytnym sposobem, miąższ wyrzucamy.
W misce mieszamy ze sobą ryż, mięso i przyprawy. Wyrabiamy chwilę by masa zyskała jednolitą konsystencję. Nadziewamy kabaczki, czapeczki przytwierdzamy do kabaczków za pomocą wykałaczek, tak, by farsz z nich nie wydostał się. W dużym naczyniu żaroodpornym mieszamy zmiksowane pomidory, oliwę i wyciśnięty czosnek, dodajemy bulion. Wkładamy do sosu kabaczki i dusimy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. godzinę. Podajemy kabaczka pokrojonego w plastry z sosem pomidorowym i greckim tzatzikiem z dużą ilością koperku. 


Komentarze

  1. Super pomysł, nie wiedziałam co zrobić z kabaczka który dostałam, teraz już mam pewien pomysł. Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowity blog ! Od razu czuje się Twoją pasję ! Myślę, że nie jeden Twój post zainspiruje mój obiad ! ;) pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  3. Z przyjemnością nominowałam Cię do Versatile Blogger Award:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz