2 czerwca 2012

Pochwała prostoty: Rabarberkaka


Szwedzkie ciasto rabarbarowe jest jak skandynawski design - proste, piękne, smaczne i oszczędne. Proporcje w sam raz, nie za słodkie, nie za kwaśne.

Śledzę na facebooku profil Oslo https://www.facebook.com/VisitOslo i ostatnio pojawiło się tam malownicze zdjęcie plaży z kabiną kąpielową nad Oslofjordem. Byliśmy tam zimą, a nasza przyjaciółka kąpie się tam regularnie co lato.

Autorem zdjęcia jest Leif-Harad Ruud zdjęcie pochodzi z www.facebook.com/VisitOslo

Zatęskniło mi się za skandynawskimi widokami i tak dyskutując sobie  pod tym zdjęciem ze znajomym doszliśmy do wniosku, że zaczarowała nas prostota, spokój i północne światło. Jest inne niż u nas, bardziej rozproszone, a jednocześnie ostre. Czasami wcale go nie ma - wtedy w wielkich oknach świecą lampy, albo palą się świece. Świetliste uwagi wymieniałam z moim dawnym nauczycielem plastyki, z którym po szkolnych latach, pracowałam w tej samej firmie. To był bardzo zaskakujący nauczyciel, który kompletnie nie nadawał się do nauczania dzieci. Wspomnę tylko, że zaczynał lekcje od "A co dziś macie dzieci na drugie śniadanie?" I z reguły zawsze jakąś kanapkę dostawał od uczniów lub uczeń nie mógł mu odmówić poczęstunku. W obecnych czasach pewnie wyleciałby ze szkoły z hukiem, wtedy jednak nikt na takie zachowanie nie zwracał uwagi - dzieci siedziały cicho a rodzice nie skarżyli się. Przemiły człowiek z fantazją, który kompletnie nie pasował do szkolnego systemu. A Skandynawię też lubi.

Rabarberkaka, szwedzkie ciasto rabarbarowe
400 gramów rabarbaru
1/4 szklanki cukru
2 jajka
100 gramów mąki
50 gramów dobrego masła
Rabarbar umyć i nieobrany pokroić w małe kawałki, odsączyć. W misce ubić jajka z cukrem, dodać mąkę, wymieszać. Do wyłożonej papierem do pieczenia małej tortownicy (średnica 23 cm) przełożyć ciasto, przesypać na wierzch rabarbar, pokroić w plastry masło i ułożyć je na owocach. Formę włożyć do nagrzanego piekarnika (175 stopni Celsjusza) i piec ok. 60 minut. Ciepłe ciasto oprószyć cukrem pudrem, udekorować listkami mięty.



4 komentarze:

Drukuj przepis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...