Ciasto mocno kawowe

Cytrynowe


To ciasto ma to do siebie, że błyskawicznie znika. Poza tym nie jest słodkie, a to dla mnie duży plus. Jest orzeźwiające i kwaskowate i bardzo lekkie. Przepis na nie zdradziła Magda podczas wrocławskiego spotkania blogerów w Art Hotelu, autorka bloga Cakes and the City . Już dwa razy piekłam to ciasto - za pierwszym razem miało być na święta, ale w Wielki Piątek pojawili się mili goście, którzy powołując się na kwaskowaty smak ciasta, rozgrzeszyli swoje wielkopiątkowe łakomstwo. Drugi raz był wczoraj - z całego talerza pełnego ciasta zostały cztery kawałki. Nie łatwo jest więc zrobić cytrynowemu zdjęcie, bo znika w oczach. Jest niesamowicie pyszne i w dodatku łatwe. To jeden z przepisów, który szybko da się zapamiętać.

Ciasto cytrynowe

175 gramów mąki
175 gramów masła
175 gramów cukru
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 cytryny
cukier puder do lukru

Cytryny dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem. Ścieramy z nich skórkę. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy jajka. Do puszystej masy dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dalej ucieramy. Kiedy ciasto ma już konsystencję gęstej śmietany dodajemy skórkę z cytryny. Delikatnie mieszamy i przekładamy do małej kwadratowej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170-175 stopni Celsjusza, pieczemy ok. pół godziny.
Wyciskamy sok z cytryn do rondelka, dodajemy cukier puder  (kilka łyżek), mieszamy i podgrzewamy, by cukier się rozpuścił.
Upieczone ciasto, jeszcze w blaszce polewamy ciepłym lukrem. Ciasto wchłonie sok z cytryny a na wierzchu utworzy się słodka, przezroczysta skorupka.

Komentarze

  1. Lubię takie cytrynowe, szybkie, proste ciasta. Zawsze najszybciej znikają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cytrynowe musi być aromatyczne
    warto usunąć weryfikację obrazkową przy komentarzach.

    OdpowiedzUsuń
  3. cieszę się, że cytrynowe udaje się za każdym razem i że jest tych razów więcej niż jeden ;) tak, to ciasto lubi znikać, potwierdzam :) pozdrowienia :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. najprostsze, codzienne, cytrynowe ciacho.
    idealnie by się na majówkowy piknik nadało ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie walczyłam z tym ciastem bo bardzo spodobał mi sie przepis. Niestety ciasto wylądowało w piekarniku na przepisowe 30 min i 175 stopni, po upieczeniu i wystygnięciu zadowolona że pięknie wygląda wyjmuje je z blaszki a tam surowe ciasto. Nie rozumiem każdy pisze że to prosty przepis:( chyba mój piekarnik mnie nie kocha... Ale nie poddam się za parę dni pewnie spróbuje znów :);)

    OdpowiedzUsuń
  6. A jakiej blaszki użyłaś? Powinna być o rozmiarach 30x26 cm lub coś koło tego. Wtedy warstwa ciasta jest dość płaska i nie ma prawa się nie upiec. Inna sprawa to piekarnik - trochę trwało zanim nauczyłam się swojego. Teraz jest ok, ale bywało, że miałam ciasta spalone na wierzchu i surowe w środku. Może twój nie dopieka i trzeba albo zwiększyć temperaturę do 180-190 stopni lub wydłużyć czas pieczenia do 40 -45 minut? Trzymam kciuki, bo naprawdę ciasto z tego przepisu wychodzi wyśmienite.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz