26 marca 2012

Babka piaskowa - wielkanocny klasyk


Wielkanoc bez babki? Nie ma takiej możliwości. Jakoś przez długi czas nie miałam szczęścia do babek piaskowych. Nie były piaskowe. Były gnieciuchami - twarde, suche i smakujące niczym pustynny pył. Taką babką można było zabić! Aż przypomniałam sobie o tzw. cieście parzonym, nie chodzi mi o ciasto gotowane w rondelku, jak na czeburieki, ale na ciasto zalewane gorącym masłem.

I to jest sekret tej babki - jest  piaskowa, ale wilgotna jak odkopany piasek na plaży. Pachnie wiosennie wanilią, ma żółty kolor i łagodny smak. Można do części ciasta dodać kakao w proszku i na bazie tego przepisu przygotować babkę marmurkową.

Babka piaskowa wielkanocna

1 kostka masła
3łyżeczki cukru wanilinowego
szklanka cukru
4 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy zmieszane z proszkiem do pieczenia mąki. W rondelku rozpuszczamy masło. Wlewamy ciepłe, ale nie gorące do ciasta. Wszystko ucieramy na jednolitą masę. Przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą formy na babkę z kominkiem. Pieczemy przez 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.Wyjmujemy z formy, gdy ciasto ostygnie, można je lukrować, można oprószyć cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. Mój Łasuch sprezentował mi wczoraj formę do babki i tak sobie szukam przepisów, a gdy trafiłam na ten to otworzyły mi się oczy. Taką babkę zawsze piekł mój Tato i zdałam sobie sprawę, że przecież najprostsze, to najlepsze, więc teraz już wiem, co upiekę na Wielkanoc :) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi miło i życzę pięknej, smacznej i kształtnej babki. Z formy najlepiej ją wyciągać, gdy trochę ostygnie.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...