- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Cykorię w szynce, zapiekaną pod beszamelem podawano w mojej belgijskiej szkole w Louvain-la-Neuve w stołówce, w czasie przerwy obiadowej. Przyznam, że wówczas, w wieku nastu lat za tym belgijskim przysmakiem nie przepadałam. Nie lubiłam cykorii, a z całego dania zjadliwa była dla mnie szynka. Zestawienie beszamelu i parmezanu wyzwalało we mnie "tendencje eskapistyczne", że zacytuję pewnego krytyka filmowego :).
Do smaków się dojrzewa, docenia się je z biegiem czasu, a może z wiekiem traci się smak i wszystko lepiej smakuje? Nie wiem, jak z tym bywa, ale belgijska cykoria chodziła za mną już od jakiegoś czasu. Wyzwoliła we mnie mnóstwo wspomnień - nawet nie wiem, co dziś w życiu robią dzieciaki z mojej klasy, nie wiem co robi moja ulubiona nauczycielka...
Cykoria w szynce pod beszamelem
4 cykorie
sok z cytryny
4 plasterki szynki
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
pół szklanki tartego parmezanu
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
szklanka mleka
Cykorie obieram z uszkodzonych liści, ucinam twarde końcówki, gotuję w wodzie z cytryną aż zmiękną. Odciskam z wody, zawijam w plastry szynki. Układam w natłuszczonym naczyniu do pieczenia.
Przygotowuję beszamel: rozpuszczam masło, dodaję mąkę, mieszam wszystko z mlekiem, dodaję sól, pieprz i gałkę. Zalewam beszamelem cykorie, posypuję całość tartym parmezanem i zapiekam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez ok. pół godziny.
Komentarze
i pomyśleć, że kiedyś nie wiedziałam co mam zrobić z cykorią. Zapisze przepis przyda się
OdpowiedzUsuńZdjecie przepiekne, niemal czuje ten zapach :) A cykorii jeszcze nigdy nie jadlam. Jesli zdecyduje sie sprobowac, to juz wiem, w jakiej wersji.
OdpowiedzUsuńprzyznam się , że nigdy nie jadłam cykorii. jakoś nie było ją po co kupić. w takiej wersji wygląda ona bardzo interesująco;)
OdpowiedzUsuńA to ciekawostka. Ciekawi mnie jak to smakuje, bo pewnie jest pyszne, a nigdy nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńCykoria w tym wydaniu ma bardzo delikatny kremowo-cytrynowo-orzechowy smak. Polecam.
OdpowiedzUsuńPomysłowe i apetyczne wykorzystanie cykorii. Przepis zabieram ze sobą :)
OdpowiedzUsuńPieknie zapieczona i bardzo smakowicie wyglada.
OdpowiedzUsuńCykorie podawalam w papkach mojemu maluchowi i jadl (!!!) - teraz juz nie chce i na stolowke tez nie chce chodzic ;((
O, jaki fajny pomysł. Ciekawa jestem jak smakuje taka cykoria zapiekana.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
mysle, ze takie danie jest smaczne:)
OdpowiedzUsuńintrygujący przepis. jestem pewna, że jest wart spróbowania :)
OdpowiedzUsuń