- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Zupa dyniowa to najłatwiejsza i najbardziej wdzięczna ze wszystkich zup. Zawsze się udaje i zawsze smakuje inaczej. Tym razem zrezygnowałam z czosnkowej wersji na rzecz serowo-majernakowej.
Dyniówka serowa
Składniki
ok. pół kilograma dyni
kostka lub dwie serka topionego bez przypraw
cebula
dwa ząbki czosnku
ziemniak
wywar z warzyw (marchew, pietruszka, por, seler)
majeranek
łyżka oliwy
1/4 szklanki mleka
Najpierw gotuję warzywny wywar, do którego pod koniec gotowania dodaję ziemniaka. Kiedy zmięknie wyjmuję marchew, pietruchę, seler i pora. Do wywaru wrzucam dynię pokrojoną w kostkę. Gotuję aż zmięknie. Na patelni podsmażam cebulę z czosnkiem. W garnuszku z odrobiną mleka roztapiam serek. Dodaję do zupy - serek, cebulę, czosnek, łyżkę oliwy. Całość miksuję na krem. Przyprawiam solą, pieprzem, majerankiem. Jeszcze chwilę gotuję, by całość przeszła przyprawami. Przed podaniem, do każdego talerza dodaję grzanki czosnkowe.
Komentarze
Bez wątpienia ser topiony i majeranek dodają jej charakteru, który dyni jest bardzo potrzebny, żeby mdło nie smakowała... Ale i tak bardzo ją lubię!
OdpowiedzUsuńŚnieżko, masz rację, dyniowa jest najwspanialszą z zup i za każdym razem inna smakowo.
OdpowiedzUsuńI to jest powodem,że ją uwielbiam!
Cudne zdjecie Sniezko! I zupa bardzo smakowita (z majerankiem jeszcze nie robilam...).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
wspaniały ma kolor!
OdpowiedzUsuńZgadzam się, u nas zupa z dyni piżmowej była przedwczoraj:-) Twojej wersji jeszcze nie próbowałam, ale brzmi smakowicie.
OdpowiedzUsuńPierwszy raz robię zupe dyniową właśnie dzięki Twojemu przepisowi. Mam pytanie czy ta zupa ma wyjść jak krem czy bardziej wodnista
OdpowiedzUsuńIle to zup można z jednej dyni wymyślić. Cudna.
OdpowiedzUsuńŚnieżko napisz a swojej aukcji - jest tutaj http://allegro.pl/tutmamik-z-feta-aukcja-charytatywna-i1282761746.html
Ale śliczne to zdjęcie!
OdpowiedzUsuńzupa jak w poście - musi być pyszna :D