Ciasto mocno kawowe

Musaka na tip-top


Można poświęcić musace trochę czasu i zrobić ją po grecku, a można zrobić dużo szybciej i mnie kalorycznie. Składniki te same, tylko zamiast beszamelu jogurt. Bardzo lubię bakłażany, u mnie w domu nazywało się je częściej oberżyną. Oberżyna była też określeniem mocnego fioletu, wpadającego w czerń. Moja babcia mawiała: "Bardzo do twarzy ci w tym oberżynowym palcie. Nadzwyczaj korzystnie wyglądasz". Czy ktoś jeszcze w ten sposób do siebie się zwraca?
Może to oberżyna powoduje pozytywne skojarzenia? W końcu nazywana jest też gruszką miłosną...

Szybka musaka z bakłażanów


Składniki:
2 bakłażany
5 pomidorów
1/2 kg mięsa mielonego
2 cebule
ząbek czosnku
sól, pieprz, słodka papryka, cynamon
szklanka gęstego jogurtu
1 jajko, 1/2 szklanki tartego żółtego sera
 Oberżynę pokroiłam w plastry, obsypałam solą i zostawiłam na durszlaku na około pół godziny by puściła sok. Potem opłukałam ją z soli i osuszyłam. W międzyczasie zeszkliłam cebulę, dodałam mięso mielone i podsmażyłam całość doprawiając solą, łyżeczką słodkiej papryki i cynamonem. Wyłożyłam mięso na dno naczynia do zapiekania (posmarowanego wcześniej oliwą), ułożyłam na przemian plastry oberżyny i pomidorów. Skropiłam odrobiną oliwy i wstawiłam do gorącego piekarnika na ok. 20 minut. Do jogurtu dodałam rozbełtane jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz biały, ser żółty. Wymieszałam te składniki i wylałam na warzywa. Całość znów wstawiłam do piekarnika. Czekałam aż musaka się zrumieni. 

Czasami, gdy w sklepach nie ma bakłażanów robię tę musakę z ziemniakami, ale wcześniej podsmażam pokrojone w plasterki ziemniaki. Też dobra, ale nie aż tak, jak z bakłażanami. Czasem zamiast żółtego sera dodaję łyżkę mąki, a mięso posypuję natką pietruszki.
Polecam - dobre jedzenie samo się chwali. Zapomniałam dodać, że to bułgarski wariant musaki.


Komentarze

  1. świetny przepis, u mnie w domu też pod nazwą oberżyna to warzywo sie kryło, zresztą nazwa bakłażan chyba stała sie modna kilka lat temu jak oberżyna trafriła na stragany a u mojej babci to warzywo sieje się od 30-stu lat.....

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada bardzo pysznie:) lubie takie "zapiekanki":)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz