14 sierpnia 2010

Co skrywa kołderka beszamelowa?


Beszamel brzmi tajemniczo, a to zwykła zasmażka z mąki, masła, mleka. Pod beszamelową kołderką mogą skryć się smakowitości. I wtedy beszamel rzeczywiście nabiera tajemniczego, magicznego znaczenia. Jak miło dla ucha brzmi kalafior, czy brokuły zapiekane pod beszamelem, a co dopiero cannelloni... Wbrew pozorom ich nie jest to czasochłonne. Robi się samo, trzeba pamiętać, kiedy wyjąć z piekarnika. Żeby zrobić cannelloni odwiedziłam delikatesy i kupiłam ładne rurki cannelloni, mrożony szpinak w kulkach i mięso mielone. I zabrałam się do dzieła.


Cannelloni z mięsem mielonym pod kołderką szpinakowo-beszamelową

Składniki
12 rurek cannelloni
500 g mięsa mielonego
1 cebula
5-6 kulek mrożonego szpinaku
ząbek czosnku
1 łyżka śmietany
2-3 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 szklanka zimnego mleka
parmezan do posypania
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

W garnku nastawiam wodę - obgotuję w niej krótko cannelloni. W drugim rondelku rozmraża się szpinak, do którego dodaję zmiażdżony ząbek czosnku, łyżkę śmietany, sól, pieprz do smaku. Na dużej patelni szklę pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, dodaję mięso mielone. Całość przesmażam. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Obgotowane rurki cannelloni wypełniam mięsem, układam w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, wykładam na całość szpinak. Następnie przygotowuję beszamel: na patelni rozpuszczam masło, dodaję mąkę, wszystko mieszam na gładką masę. Zestawiam z ognia, dodaję zimne mleko, mieszam aż do uzyskania gładkiej masy, przyprawiam białym pieprzem, solą, startą gałką.
Całość zalewam beszamelem i wkładam na 40 minut do piekarnika. Pod koniec zapiekania posypuję tartym parmezanem. Wyjmuję gdy się zrumieni.

Tak przygotowane cannelloni to raczej zimowa potrawa, ale miałam na nie ochotę, mimo pory roku.

1 komentarz:

  1. Wszystko, co skryte pod taką kołderką musi pysznie smakować. ;))

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...