15 listopada 2009

Kulebiak. Przedświąteczna próba

Kulebiak to król wigilijnego stołu, oczywiście obok barszczu, pierogów i ryb. Łatwy do zrobienia i pyszny na ciepło i na zimno. Zatęskniłam za świątecznym zapachem i tak "na próbę", by sobie przypomnieć, czy jeszcze umiem, zrobiłam kulebiaka. Nie był perfekcyjny, pękł, bo chcialam wypełnić go całym nadzieniem, zapominając, że zwykle część odkładam by zapiec w cieście francuskim i podać do barszczu.

Kulebiak
Składniki:
farsz:
1/2 kilograma kapusty kiszonej,
cebula,
pół szklanki suszonych grzybów,
sól, pieprz, 1/2 łyżeczki kminku
2 jajka na twardo

ciasto:
2 szklanki mąki,
kulka świeżych drożdży wielkości orzecha włoskiego,
jajko,
1/2 szklanki mleka,
łyżka miękkiego masła
łyżeczka cukru,
sól.

Kroję kiszoną kapustę, gotuję do miękkości. Suche grzyby zalewam wrzątkiem, cebulę kroję w kostkę i szklę na oleju. Szatkuję drobno grzyby, dodaję do cebuli i razem przez chwilę podsmażam.
Robię zaczyn na ciasto - w pojemniku maszyny chlebowej drożdże rozcieram z cukrem, rozcieńczam mlekiem, dodaję trochę mąki. Czekam aż podrośnie. Dodaję resztę mąki, jajko, sól i masło. Włączam program "ciasto" i pozwalam maszynie pracować.
Odsączoną i ostudzoną kapustę mieszam z grzybami i cebulą przyprawiam solą, pieprzem i kminkiem. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę, rozwałkowuję na kwadrat. Z jednej strony układam farsz, a na nim ugotowane na twardo jajka. Boki ciasta smaruję roztrzepanym jajkiem - łatwiej wtedy zlepić pieróg. Zlepiam, a całość znów smaruję roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka - by pieróg był złoty. Piekę ok. 40 minut w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku.

8 komentarzy:

  1. Kulebiak! Wczoraj kupiłam składniki żeby też zrobić sobie taką próbę. Nigdy nie jadłam w cieście drożdżowym, zawszę robię w serowym wg. przepisu Neli Rubinstein :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie kulebiak ma w środku jajka i koperek. Trochę inny, choć oba zapewne pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kulebiak, choc w moim rodzinnym domu nie goscil niestety na stole.
    Chetnie wykorzystam kiedys Twoj przepis :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam połączenie kiszonej kapusty i grzybów. Pakuję taki farsz we wszystko, co się da :) W paszteciki z ciasta francuskiego, w razowe ciasto drożdżowe, pierogi i co tylko przyjdzie mi do głowy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Patrz, a u nas nigdy kulebiaka na Wigilię nie podano! Właściwie jadłam go tylko raz w życiu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wesolych Swiat Sniezko! Rownie smakowitych jak ten kulebiak :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaki fajny przepis na kulebiak! Mam tylko jedno pytania: co z jajkami na twardo, jak je układamy? Kroimy w plasterki, kostkę? Przepraszam za niezbyt mądre pytanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie trzeba kroić. Układa się całe jajka w farszu z kapusty, zakleja ciasto i do piekarnika. Później, kiedy kroisz pieróg to równocześnie kroisz jajko ukryte w środku :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...