24 października 2009

Słodki wieczór. Pâte à beignets. Jabłka



Deser, lekka kolacja, czasem podwieczorek. Moja babcia serwowała nam jabłka w cieście, gdy był sezon na papierówki, gdy było zatrzęsienie jesiennych jabłek, gdy przygotowywała do leżakowania zimowe jabłka.
To smak z mojego dzieciństwa - ciepłe, pachnące wanilią, posypane grubym cukrem.
Postanowiłam przypomnieć ten smak i podarować go mojemu dziecku.
Kiedyś, przy okazji tłumaczenia dla pewnej izby rzemieślniczej dowiedziałam się od francuskiego cukiernika, że ciasto, w którym przygotowuje się jabłka to pâte à beignets. Klasyczny sposób na przygotowanie owocowych pyszności. Bo w tym cieście można smażyć nie tylko jabłka, ale też ananasy, gruszki, banany i pigwy.
Pan był pracownikiem Centre d'Études et de Documentation du Sucre (organizacji skupiającej producentów cukru we Francji, zajmujacej się promocją cukru i informacją na jego temat) opowiadał cały czas o sposobach przygotowania różnych desrów, sypał przepisami z rękawa. (Cukrowa strona)


Jabłka w cieście

Składniki:
ok. 1 kilograma jabłek,
125 gramów mąki,
łyżka oliwy,
łyżka cukru,
jajko,
szklanka mleka i wody (pół na pół),
szczypta soli,
kropelka olejku waniliowego,
olej do smażenia,
cukier do posypania

Obieram jabłka ze skórki, obierakiem do warzyw usuwam gniazdo nasienne, kroję jabłka na plastry, nie za grube.
Do miski wsypuję mąkę, dodaję jajko, olej, cukier, sól, olejek waniliowy, mleko z wodą. Całość mieszam tak, by nie było grudek. Ciasto nie może być za gęste, ma delikatnie pokrywać jabłka. Połowę jabłek wrzucam do miski, delikatnie zanurzam je w cieście. Wykładam krążki na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię. Smażę z obu stron na złoto. Wyjmuję na bibułę by odsączyć z nadmiaru tłuszczu, przekładam na talerz, posypuję cukrem. Podaję ciepłe.

3 komentarze:

  1. Brzmi cudnie - jabłka w pate... jakimśtam
    ;)

    Lubię prostotę takich przepisów i fakt, że z najprostszych rzeczy można stworzyć coś gustownego.

    Jakieś ciekawostki podczas tłumaczenia jeszcze wyłapałaś? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłam je wczoraj - dzięki za inspirację:-)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...