Ciasto mocno kawowe

Późne morele. Morelowe ciasto ekspresowe



Słodkie, aksamitne, pachnące. Pomarańczowe morelki. Leżały w koszyku w kuchni i jakoś nikt nimi się nie częstował. Zrobiłam z nich ciasto ekspresowe. W taki samym tempie zostało zjedzone.
To lekkie ciasto na koniec lata, na późne, letnie popołudnie.

Ekspresowe ciasto morelowe
Składniki:
250 g mąki,
2 żółtka
100 g cukru
250 g masła
cukier waniliowy
Około pół kilograma moreli wypestkowanych, przekrojonych na połówki
Budyń waniliowy
cukier do posypania owoców
tymianek, jeśli ktoś chce

Zagniatamy kruche ciasto: mąkę z tłuszczem siekamy nożem, dodajemy żółtka, cukier i cukier waniliowy. Formujemy kulę. Chłodzimy w lodówce przez pół godziny. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
W międzyczasie robimy budyń według przepisu na torebce.
Ciasto dzielimy na połowę. Jedną część rozwałkowujemy i wyklejamy okrągła foremkę. Podpiekamy ok. 15 minut w piekarniku. Wyciągamy wlewamy budyń, układamy morele przeciętą stroną do góry, posypujemy cukrem i tymiankiem. Drugą część ciasta ścieramy na tarce z dużymi otworami. Wkładamy do piekarnika na ok. 40 min.

Komentarze