4 sierpnia 2009

Od czytania do gotowania


Czytam sobie właśnie "Meksyk - kraj kontrastów" Sonii Dragi i Łukasza Gołębiewskiego. Podróżnicza książeczka o wyprawie do Meksyku. Ta dość solidna, pełna szczegółów, ale niezbyt porywająca, opowieść zainspirowała mnie do zrobienia tortillas polacas. Książka taka sobie, ale danie według tych, którzy je zjedli smaczne, że palce lizać.
Tradycyjne meksykańskie tortille, choć przypominają wyglądem naleśniki, przygotowywane są w sposób bliższy podpłomykom. Nie miałam na to czasu, więc zaimprowizowałam naleśniki kukurydziano-pszenne. Farsz też jest moją autorską wariacją na tematy meksykańskie.


Tortillas polacas

Składniki:
ciasto na naleśniki:
szklanka mąki pszennej,
pół szklanki mąki kukurydzianej,
szklanka mleka,
szklanka wody,
jajko,
sól.

Farsz:
2 piersi z kurczaka
puszka czerwonej fasoli
2 cebule
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
2 pomidory
pieprz
sól
papryka słodka

Sos:
jogurt naturalny
pieprz, sól
ząbek czosnku
2 łyżki świeżej pietruszki (opcjonalnie)

Przepis wygląda na skomplikowany, ale to tylko pozory. Najpierw mieszam wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe: mąki, wodę, mleko, jajko, sól. Miksuję je dokładnie, żeby nie było grudek. Rozgrzewam patelnię i smażę naleśniki. Gdyby ciasto było za rzadkie można dodać trochę mąki - pszennej lub kukurydzianej. Usmażone naleśniki odstawiam na bok.
Na dużej patelni obsmażam mięso pokrojone na małe kawałeczki. Na drugiej patelni szklę cebulkę i paprykę pokrojone w kostkę. Gdy już zmiękną dodaję obrane ze skórki pomidory i odsączoną fasolkę (gdy mam czas gotuję suchą). Dodaję usmażone wcześniej mięso, przyprawiam do smaku. Farsz studzę, a w międzyczasie mieszam jogurt ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Można dodać też posiekaną pietruszkę.
W naleśniczki zawijam po dwie łyżki farszu. Układam je w naczyniu żaroodpornym, czasem posypuję tartym żółtym serem. Podpiekam ok. 15-20 minut w gorącym piekarniku. Ciepłe podaję na stół. Do dania świetnie nadaje się sos jogurtowy, choć niektórzy serwują do niego tradycyjny ketchup.



"Meksyk - kraj kontrastów"
Sonia Draga, Łukasz Gołębiewski
Wydawnictwo Sonia Draga

3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wlasnie przegladam sobie Twoje wpisy o ksiazkach kompletujac liste 'ciekawych do kupienia' ;) Oczywiscie najbardziej mam ochote na Wzgorza Toskanii (juz zamowione, ale jeszcze nie dolecialy do mnie ;) ). Juz jednak jestem pewna, ze ksiazka jak najbardziej przypadnie mi do gustu :)

    A Twoja 'wariacja na temat' pomyslowa i smakowita :)

    Pozdrawiam!

    PS. Przepraszam za usuniety komentarz - literowki :/

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...